Poreski prihodi u 2011. veći od plana

Bez autora
Dec 06 2011

Poreska uprava će u ovoj godini premašiti planirani prihod od naplate poreza koji je bio projektovan u visini od 609 milijardi dinara, a u 2012. će biti neophodna reforma poreskog i penzionog sistema. U narednoj godini će morati da se sprovede reforma tih sistema da se ne dovela u pitanje isplata penzija i plata u javnom sektoru, a biće potrebno i zapošljavanje najmanje tri miliona ljudi.Samo za penzije iz rashodnog dela budžeta izdvaja se 25 odsto sredstava. Očekuje se da će ukupni prihodi Poreske uprave iznositi deset milijardi dinara, kada se uz naplatu poreza uključi i naplata doprinosa.

Poreski prihodi u 2011. veći od planaPoreska uprava će u ovoj godini premašiti planirani prihod od naplate poreza koji je bio projektovan u visini od 609 milijardi dinara, izjavio je danas direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević i naglasio da će u 2012. biti neophodna reforma poreskog i penzionog sistema.

U narednoj godini će morati da se sprovede reforma tih sistema da se ne dovela u pitanje isplata penzija i plata u javnom sektoru, a biće potrebno i zapošljavanje najmanje tri miliona ljudi, rekao je Radosavljević na konferenciji o pravima i obavezama budžetskih korisnika i podsetio da se samo za penzije iz rashodnog dela budžeta izdvaja 25 odsto sredstava.

On je najavio da očekuje da će ukupni prihodi Poreske uprave iznositi deset milijardi dinara, kada se uz naplatu poreza uključi i naplata doprinosa.

Poreski prihod u 2011. biće veći za oko 500 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Radosavljević i dodao da će i rashodi biti veći u ovoj u odnosu na minulu godinu.

Zbog toga će u 2012. biti neophodno smanjenje javne potrošnje, ukazao je Radosavljević, naglašavajući da teret ekonomske krize svi moramo da podnesemo ravnomerno.

Ističući da neće biti smanjenja poreza na dodatu vrednost, on je najavio da su moguće izmene koje se odnose na način i rokove naplate tog poreza.

Radosavljević je ukazao da su poreska opterećenja u Srbiji niža u odnosu na okruženje i naveo da PDV u Srbiji iznosi 18 odsto, a u Hrvatskoj i Sloveniji 23 odsto. Porez na dobit, koji je u našoj zemlji 10 odsto, u Italiji iznosi 48 procenata.

Direktor Poreske uprave je rekao da bilo moguće korigovati poreze na doprinose, ali nikako i poreska opterećenja na zarade zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik